Passa al contingut principal

Política-Esport, A. junt o separat?




Un Barça-Maccabi és un dels millors partits de bàsquet que es poden veure a día d'avui. I a día d'ahir també, perquè qui no recorda aquells duels de l'època del Solozabal i l'Epi. Els dos equips actualment estan farcits de grandissims jugadors com per ejemple en Joan Carles Navarro pel bàndol blaugrana o l'ex-NBA Carlos Arroyo pel bàndol de l'equip israelià.
Avui, 5 de febrer, a tres quarts de vuit el Palau Blaugrana ha viscut un d'aquests mítics duels i, tot i que el partit no ha estat èpic, els dos equips han lluitat per endur-se la victoria. El Barça ha estat més encertat i finalment s'ha endut el partit.

El partit però no ha estat marcat pel joc en si, sino per la condemna que han fet molta gent del públic del conflicte que s'esta vivint entre els israelians i els palestins. Durant el partit diverses vegades s'han ensenyat banderes i sentit crits a favor del poble palestí.

El moment àlgit ha estat a la primera meitat quan diverses persones han intentat saltar dins la pista per donar més relleu al seu missatge. El cert es que ha estat un moment de descontrol i crec que els cossos de seguretat no les tenien totes. Ha estat un acte aparentment descontrolat però sincerament crec que darrera hi havia un mínim d'organització. Finalment tot ha tornat a la tranquilitat i tot i que els crits han continuat no s'ha produit cap fet suficientment gruixut per destacar.

A la mitja part he coincidit uns moments amb una de les meves jugadores, l'A. Un dia un parlaré del meu equip però l'A. és una jugadora molt jove, com la resta de les seves companyes, i amb un grandissim talent. Amb ella hem comentat els fets que havien passat feia uns minuts i ella ha fet un comentari molt comú en aquestes situacions "s'ha de separar esport i política".

Ella ha hagut de marxar però jo hi he estat donant voltes a la frase. Realment hem de separar aquests dos conceptes? Pot l'esport, que es un dels mitjans que té el poble per passar-ho bé, deslligar-se del que passa al mòn? Pot un Barça-Maccabi allunyar-se d'un conflicte on està morint tanta gent?.

La resposta es complicada, molt complicada, i suposo que cadascú tindrà els seus arguments, però potser es bo que no estigui gaire allunyades. Hem de ser conscients de tot el que passa en el mòn i denunciar les injusticies que hi passen. No podem oblidar que l'esport es un bon conductor dels missatges i perque no el podem utilitzar per donar un missatge de pau.

A. somiem? Si avui un nen palestí ha pogut veure el partit (díficil, ja ho se) potser se'n va a dormir amb un diminut somriure pensant que no està tant sol. És un somni però, perquè no?

Bon nit a tots i A. diumenge espero aquest triple que m'has dit.

Comentaris

carlinhos ha dit…
Jo crec que estem moooooolt mediatitzats, i tinc la impressió que si bé les injustícies han de ser denunciades, molt sovint qui denuncia i els arguments que esgrimeix són consignes. Frases fetes, fàcils de recordar i que no exigeixen un profund anàlisi de la situació. Només cal anar pel carrer per veure pintades de "ISRAELÍS ASESINOS". I em sembla que no estem entenent res de res...però Barcelona (com a ciutat enamorada d'ella mateixa), i els catalans (tant sovint preocupats pels qui estan a milers de kms i no pels que ténen al costat) tampoc és al.liena a la mediatització. Per què palestina i no el congo? Per què els palestins com a poble oprimit i no el poble israelià com a poble que viu amb por (el "poble", remarco, no el Govern d'Israel). Tot és massa complicat com per poder enviar un missatge sense risc de simplificar massa en un partit de bàsquet. Bon post, Rafa!!!
Rafa ha dit…
Carles, tens tota la raó...la mediatització de la gent...en fi, es el mòn on vivim. Per cert que gran: "els catalans (tant sovint preocupats pels qui estan a milers de kms i no pels que ténen al costat)"

Una abraçada!

Entrades populars d'aquest blog

El chico del barrio

El passat diumenge va fer 2 anys que vaig emigrar de casa els pares i em vaig instal·lar al pis de Baixada de la Glòria. Ho recordo perfectament perque la primera nit era el piromusical de les festes de la Mercè i desde'l balcó vaig veure unes petites llums. Com no les veia del tot bé vaig decidir pujar al terrat (el pis de sobre) i allà vaig coneixer el primer vei. Jo anava molt correctament vestit amb calçotets baaastant clàssics i una samarreta d'anar per casa i ell, que també anava en "gallumbos", ho millorarva amb una samarreta imperio que tenia pinta de tenir un "futimé" d'anys. Ens vem presentar i desprès d'estar un estona xerrant  els dos vem enfilar cap a casa. Com diu la meva mare el temps passa ràpid, potser massa, i aquests dos anys m'han passat volant. Si us he de ser sincers crec que fins aquest esitu passat el pis no l'hem cuidat gaire. Ha patit un canvi bèstia per culpa d'unes goteres que vem tpatir l'any passat per c...

El valor de les coses

Una de les frases que recordo que em deia més cops el meu pare quan jo era petit és “es que no li dones cap valor a les coses”. La frase me la deia quan feia malbé per ser poc curós alguna joguina o alguna altre cosa. En aquell moment suposo, perquè no me’n recordo, que jo no li devia donar més importància a la frase i em devia quedar més amb el fet que m’estigués renyant. La frase venia d’una persona, el meu pare, que les havia passat molt putes de petit a casa seva i que, al contrari que nosaltres, no havia pogut demanar/tenir/gaudir de tantes joguines, bicicletes, consoles o d’altres coses com nosaltres. La preocupació que tenien anava més enllà i era com podien tenir una plat a taula a cada àpat. I lluitaven i tornaven a lluitar per un futur millor. Aquesta situació, no ha estat exclusiva de casa meva, i la societat es l’evolució que ha seguit. Una millora abismal en les comoditats alhora de viure que han portat als fills a viure molt millor que els pares. A tenir de tot o gairebé ...

Patch Adams

Se que molts de vosaltres (com a mínim tú Mar si, no? moltes gràcies!) esteu esperant el seguent capítol de "Un Sant Joan a Berlín", i us prometo que està a punt de sortir del forn, però avui us parlaré d'una altra cosa. Deu fer més o menys 10 anys, va apareixer al cinema una película que es deia Patch Adams i que estava basada en fets reals. El protagonista Hunter Patch Adams (a la película fa el paper el polifacetic Robin Williams) era un estudiant de medicina que defensava que el tracte personal amb el pacient l'ajudava a millorar, o si més no a passar-ho millor en temps de dificultat. De fet no només ho defensava, sino que ho posava en pràctica tot i que molta gent de l'hospital no ho veien amb bons ulls. Donçs bé, aquest migdia quan he arribat a ca els meus pares per dinar, només entrar m'he trobat a ma mare de cara que m'ha dit "la Carla està malalta, té 38,50 de febre". Realment a la Carla se li notava a la carona que no es trobava bé i ja...