Passa al contingut principal

Firant per Catalunya: La Candelera de Molins de Rei

Si busques al diccionari la paraula fira trobaràs el següent: “reunió periòdica, generalment anual, de mercaders i negociants protegits pel poder públic per dur a terme llurs intercanvis”.

Dons bé, la setmana passada una d’aquestes “reunions periòdiques de mercaders i negociants” es va dur a terme a Molins de Rei sota el nom de “La Candelera”.

Si us he de ser sincers jo mai he estat una persona de fires, es més, a dia d’avui es podrien contar les vegades que  he anat a una amb els dits d’una mà. La setmana passada però, la Laura que es de Molins de Rei, em va animar a acompanyar-la diumenge pel matí a "La Candelera".

Abans d’anar-hi vaig decidir llegir quatre coses per saber ben bé on anàvem. l la sorpresa va ser majúscula en veure que la fira, de la qual jo no tenia coneixement de la seva existència, era de les més importants de Catalunya i ha estat declarada des de l’any 2002 com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. Us deixo la direcció de la web per si voleu tafanejar una mica: http://www.molinsderei.cat/lacandelera/index.php

Dons bé, el dia va arribar i diumenge la Laura i jo ens vem llevar relativament d’hora, ens vem “acicalar” i cap a les onze i poc ja érem sobre la moto en direcció Molins de Rei.

La primera sorpresa, tot i que la Laura ja m’ho havia avisat, va arribar quan encara no havíem ni entrat al poble. Una llarga caravana de cotxes esperava impacientment el seu torn per entrar i poder aparcar. Caram si que ha de ser important aquesta fira, si. Nosaltres, gràcies a haver-hi anat motoritzats, en 5 minuts ja érem dins i ben aparcats davant d’una Caixa (on comprem entrades per anar al vespre a veure “Avatar”).

No havien passat ni 3 minuts caminant i ja podíem veure els primers expositors. D’aquests primers la majoria eren de productes alimentaris i més concretament de formatges i embotits. Suposo que no cal que us digui la pinta que feia tot. Només us diré que tornant no ho vem poder resistir i vem comprar un parell de pastissos de formatge espectaculars (un de xocolata escandalós).

Us poso un plànol perque aneu seguint:



A la zona on hi ha havia tots aquests expositors de menjar també hi havia exposat dins d’un local "el Camell", que és una mena de cap gros en forma de camell que treuen a la Festa Major. Pel que em va explicar la Laura l’animal fa un parell de sortides durant la Festa i faria la funció com de correfoc.

Sin prisa però sin pausa vem seguir caminant direcció cap a la plaça de l’ajuntament. Allà els expositors eren més dedicats a l’artesania i unes amigues de la Laura hi tenien el seu espai. Elles hi venien petits platets per l’incens, penjolls i altres objectes força bonics.

Un cop fet la xerrada de retrobament pertinent ens vem endinsar per uns carrerons per arribar a la plaça de l’esglesia que es on hi havia els expositors més antics. Allà s’hi venien tot el que eren temes agrícoles. Des de maquinaria passant per les típiques plantetes, i arbres grossos tipus tarongers, castanyers i d’altres tipus.

Quan vem mirar el rellotge ja era la una. La Laura volia veure a la Ivette, una amiga seva que tenia un expositor de cavalls, per tant si la volíem enganxar abans de que anés a dinar no podíem perdre temps. Deu minuts més tard, i desprès de sortejar una gentada de por, ja hi érem. En aquella zona hi havia exposats cavalls, ponis, una burra, porcs, gallines....vaja, de tot. Allà, mentre la Ivette ens explicava que la majoria d’animals eren seus i que els hi havien demanat que els portessin, hi vaig conèixer la seva parella, en Carles.

Vem estar 10 minuts més admirant aquells impressionants animals fins que vem decidir que si volíem acabar de veure la fira i anar a dinar a casa abans d’anar al cine havíem d’espavilar.

Els següents expositors que vem trobar tornaven a ser de menjar i aquí es on ja no ho vem poder evitar i ,tot i que veníem conscienciats, ens vem deixar anar. Va despertar la bestia comilona que dúiem dins. Durant els següents tres quarts d’hora vem comprar coca de pinyols, llardons, butifarra per cuinar, pa francès, pastís de formatge, pastís de xocolata i formatge,...com us he dit abans, no ho vem poder evitar. La gula va ser més forta que nosaltres.

Entre la compra de menjar i menjar la Laura tenia una altra objectiu entre cella i cella, “firar-se alguna cosa”, que volia dir comprar-se alguna cosa de la fira. Segons em va explicar, hi ha la tradició (i gairebé obligació)entre la gent del poble d'adquirir algun producte dels allà exposats....unes arracades, un penjoll, un anell, una samarreta o un taronger. Ella, com a bona ciutadana, no va voler fallar als "seus" i va sortir d’allà amb una mena de solapa en forma de flor i un anell de color blau molt xulo.

Eren ja gairebé les 3 i desprès de dubtar si quedar-nos a dinar per allà, i també de dubtar si firar-se alguna cosa més (pa que veas et poso la direcció web dels bolsos: http://labichacreativa.blogspot.com/2008/04/bolsos-2008.html ), vem anar cap a casa a omplir l’estómac amb el pa, la butifarra i els pastissos que havíem comprat.

L’any vinent de ben segur que hi tornarem i ens firarem alguna cosa. Si ens hi voleu acompanyar ja sabeu...reserveu-vos aquestes dates!!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El chico del barrio

El passat diumenge va fer 2 anys que vaig emigrar de casa els pares i em vaig instal·lar al pis de Baixada de la Glòria. Ho recordo perfectament perque la primera nit era el piromusical de les festes de la Mercè i desde'l balcó vaig veure unes petites llums. Com no les veia del tot bé vaig decidir pujar al terrat (el pis de sobre) i allà vaig coneixer el primer vei. Jo anava molt correctament vestit amb calçotets baaastant clàssics i una samarreta d'anar per casa i ell, que també anava en "gallumbos", ho millorarva amb una samarreta imperio que tenia pinta de tenir un "futimé" d'anys. Ens vem presentar i desprès d'estar un estona xerrant  els dos vem enfilar cap a casa. Com diu la meva mare el temps passa ràpid, potser massa, i aquests dos anys m'han passat volant. Si us he de ser sincers crec que fins aquest esitu passat el pis no l'hem cuidat gaire. Ha patit un canvi bèstia per culpa d'unes goteres que vem tpatir l'any passat per c...

El valor de les coses

Una de les frases que recordo que em deia més cops el meu pare quan jo era petit és “es que no li dones cap valor a les coses”. La frase me la deia quan feia malbé per ser poc curós alguna joguina o alguna altre cosa. En aquell moment suposo, perquè no me’n recordo, que jo no li devia donar més importància a la frase i em devia quedar més amb el fet que m’estigués renyant. La frase venia d’una persona, el meu pare, que les havia passat molt putes de petit a casa seva i que, al contrari que nosaltres, no havia pogut demanar/tenir/gaudir de tantes joguines, bicicletes, consoles o d’altres coses com nosaltres. La preocupació que tenien anava més enllà i era com podien tenir una plat a taula a cada àpat. I lluitaven i tornaven a lluitar per un futur millor. Aquesta situació, no ha estat exclusiva de casa meva, i la societat es l’evolució que ha seguit. Una millora abismal en les comoditats alhora de viure que han portat als fills a viure molt millor que els pares. A tenir de tot o gairebé ...

Patch Adams

Se que molts de vosaltres (com a mínim tú Mar si, no? moltes gràcies!) esteu esperant el seguent capítol de "Un Sant Joan a Berlín", i us prometo que està a punt de sortir del forn, però avui us parlaré d'una altra cosa. Deu fer més o menys 10 anys, va apareixer al cinema una película que es deia Patch Adams i que estava basada en fets reals. El protagonista Hunter Patch Adams (a la película fa el paper el polifacetic Robin Williams) era un estudiant de medicina que defensava que el tracte personal amb el pacient l'ajudava a millorar, o si més no a passar-ho millor en temps de dificultat. De fet no només ho defensava, sino que ho posava en pràctica tot i que molta gent de l'hospital no ho veien amb bons ulls. Donçs bé, aquest migdia quan he arribat a ca els meus pares per dinar, només entrar m'he trobat a ma mare de cara que m'ha dit "la Carla està malalta, té 38,50 de febre". Realment a la Carla se li notava a la carona que no es trobava bé i ja...